انجام این کار تاثیر مستقیمی بر سئو سایت شما دارد و تنها صفحات استاندارد و معتبر را در دسترس رباتها و سپس کاربران قرار خواهد داد. بنابراین فایل ربات ساز زبان برقراری ارتباط شما با رباتهای گوگل است که از طریق آن میتوانید به رباتها بگویید که کدام صفحات را ایندکس کرده و در نتایج جستجوی گوگل نمایش دهند و کدام صفحات را ایندکس نکرده و در دسترس کاربران قرار ندهند. بنابراین فایل ربات ساز از ورود رباتها به صفحات موردنظر شما جلوگیری کرده و ایندکس شدن آنها را ممنوع خواهد کرد. در نتیجه برای کسب رتبه مطلوب در صفحه نتایج جستجو، بهبود تجربه کاربران، جلوگیری از افت سرعت و کاهش نرخ پرش کاربران از وب سایت خود حتما فایل Robots.txt را در روت سایت خود بسازید و از ایندکس شدن برخی صفحات خاص توسط رباتهای گوگل جلوگیری نمایید. یعنی اگر بخواهید محتوای یک صفحه را ویرایش کرده و یا مشکل فنی آن را برطرف سازید باید مدت زمان تاخیر برای ایندکس شدن توسط رباتها را ذکر کنید. برای صدور اجازه نیز میتوانید با همین روش اقدام کنید اما به خاطر داشته باشید که باید ترتیب قرارگیری کدهای دستوری را رعایت کنید.
بنابراین برای جلوگیری از جمع آوری اطلاعات صفحات غیرضروری سایت و کاهش حجم رفت و آمد رباتها به وب سایت خود حتما باید به فکر ایجاد فایل Robots.txt باشید. اما برای نوشتن دستور در فایل ربات ساز ابتدا باید با اجزای اصلی آن آشنا باشید تا بتوانید فرمان خود را به درستی در این فایل وارد نمایید. به معنای آن است که هیچ ربات و یا خزندهای اجازه دسترسی به پوشه عکسها را نخواهد داشت. یعنی با قرار دادن این دستور در فایل Robots.txt خود دسترسی رباتها به برخی صفحات را محدود میسازید و اجازه ایندکس کردن را به آنها نمیدهید. به عنوان مثال با نوشتن فرمان Crawl-delay: 180 به رباتهای دستور میدهید که پس از ایندکس کردن یک صفحه باید به مدت 180 ثانیه صبر کنند و سپس به سراغ ایندکس صفحه بعدی بروند؛ یعنی فاصله میان این ایندکس صفحات باید 180 ثانیه باشد. یعنی ابتدا باید User-agent بعد از آن Disallow و پس از آن نیز Allow را مشخص نمایید تا رباتها قادر به خواندن و تشخیص دستورات شما باشند. رباتها برای جمع آوری اطلاعات یک سایت باید وارد تمامی صفحات شده و محتوای آنها را ایندکس کنند.
جمع آوری این اطلاعات به طور روزانه، سرعت وب سایت و عملکرد بهینه آن را تحت تاثیر قرار داده و همین موضوع نیز به طور مستقیم بر سئو سایت و رتبه آن در صفحه نتایج جستجو تاثیر خواهد داشت. هر وب سایت برای کسب رتبه مطلوب در صفحه نتایج موتور جستجوگر گوگل توسط رباتهای مختلف و به طور روزانه مورد بررسی قرار میگیرد. فایل Robots.txt یا فایل ربات ساز یکی از موارد مهم در چک لیست سئو تکنیکال است که فعالیت رباتهای جستجوگر جهت ایندکس صفحات مختلف یک وب سایت را کنترل و مدیریت میکند. البته توجه داشته باشید که این دستور برای ربات گوگل (Googlebot) قابل اجرا نیست اما برای اجرای آن میتوانید از گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) استفاده کنید. بنابراین با استفاده از فایل Robots.txt میتوانید از بودجه خزش سایت خود استفاده بهینه داشته باشید و از آن برای ایندکس کردن صفحات مهم وب سایت و مسدود ساختن صفحات غیر ضروری استفاده کنید.
بنابراین برای جلوگیری از ایندکس صفحات سایت، فایل ربات ساز نسبت به متا تگ noindex انتخاب هوشمندانهتری مجله خبری seobythesea به نظر میرسد. متا تگ نوایندکس (noindex) نیز به منظور ایندکس نشدن صفحات سایت مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه این مطلب ماهیت و کارکرد فایل ربات ساز را مورد بررسی قرار میدهیم و نحوه ساخت فایل Robots.txt را نیز به شما آموزش خواهیم داد. البته نوشتن نقشه سایت در فایل ربات ساز ضرورتی ندارد اما با نوشتن آن به رباتها نشان میدهید که از چه مسیری میتوانند به فایل xml نقشه سایت شما دسترسی پیدا کنند. با این کدنویسی به ربات گوگل دستور میدهید که پوشه عکسهای سایت را ایندکس نکند. دستور Sitemap یا نقشه سایت نیز از دیگر فرمانهای اصلی در فایل Robots.txt است که به منظور معرفی نقشه کامل سایت به رباتها و خزندهها نوشته میشود. از طرفی دیگر نیز محدود ساختن تعداد زیادی صفحه در سایت از طریق فایل Robots.txt بسیار ساده است و با افزودن یک آدرس به فایل انجام میشود اما تگ نوایندکس باید به صورت دستی به هر صفحه اضافه شود. سوالی که اکنون ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که چرا باید از فایل Robots.txt استفاده کنیم؟ اهمیت استفاده فایل Robots.txt در سئو این است که از ورود رباتها به تمامی صفحات و ایندکس کردن آنها جلوگیری خواهد کرد؛ اما این ممنوعیت چه ارتباطی با سئو دارد؟